Oljkarstvo

Ekstradeviško oljčno olje Slavec je integrirane pridelave, kontroliranega porekla, proizvedeno v Slovenski Istri. Oljke so ročno obrane in njihovi plodovi hladno stiskani v okusno in prijetno dišeče olje blagega okusa. Uporabljeni so plodovi več sort, in sicer:

  • leccino,
  • istrska belica,
  • ascolana,
  • maurino,
  • štorta,
  • črnica,
  • buga.


Olje je na voljo je v steklenih amforah po 0,25 ali 0,5 litra, v steklenicah po 0,75 litra ter v plastičnih posodah z ročko po 1 ali 3 ali 5 litrov.

Del oljk sort leccino, ascolana in štorta pa ne gre v torkljo, ampak jih uporabimo za vlaganje. Plodovi leccino, ki so srednje debeli, gladke površine in temnovijoličaste do črne barve. Najprej jih dehidriramo s sečoveljsko soljo, nato jih vložimo v naše olje. Po tem receptu dobimo zelo okusno delikateso. Sorti ascolana in štorta oberemo že oktobra, da začnemo z dolgotrajnim postopkom razgrejevanja le-teh v morski vodi. Čez nekaj mesecev tudi te olke lahko vložimo v naše olje in jih ponudimo kot okusno prilogo različnim narezkom.

Naša olja in oljke so prejela več nagrad in prizanj, nazadnje na Maslini Split 2009, in sicer zlato medaljo za olje ter posebno priznanje za izdelke iz oljčnih plodov

Ni komentarjev: